Senzorni sistem tj.senzorna obrada podataka predstavlja način na koje tijelo analizira i odgovara na signale koje prima iz okoline. Ukoliko je dijete tipičnog razvoja, ono će putem različitih iskustava koja spontano stiče ili iskustava u organizovanoj igri, naučti da signale primi i obradi na odgovarajući način. Ako je situacija drugačija, onda je potrebno pažljivo i planirano izlaganje senzornim iskustvima, kako bi dijete moglo da nauči kako da reaguje na različite senzorne stimuluse iz okruženja.

 

 

Poštovani roditelji/staratelji,
Za vrijeme aktuelne situacije, pandemije virusa COVID-19, mnoga djeca sa smetnjama u razvoju su ostala u kućama. Upravo iz tog razloga roditeljima je potrebno malo ideja kako na pravi način da organizuju vrijeme svoje djece.

Poštovani roditelji/staratelji,
Kako postojeće vanredne okolnosti, uzrokovane korona virusom i potreba da ostanemo u svojim domovima ne bi uticale da djeca, tj korisnici Dnevnog centra izgube rutinu i određene navike koje su stekli dolaskom u Centar, u nastavku su dati neki od predloga i načina realizacije aktivnosti.
Molimo vas da od ponuđenih aktivnosti birate one koje su u skladu sa dosadašnjim Individualnim planom rada vašeg djeteta.

Dragi roditelji/staratelji, pošto naši korisnici uživaju u radionicama ART okupacije, predlažemo vam nekoliko ideja za rad u kućnim uslovima. Vježba 1: Stiglo je proljeće, pa unesimo malo sunca i boja. Nacrtajte stablo sa granama, a pupoljke i cvjetove obojite maštom.

a) Ruke svoje djece obojite što veselijim bojama i pustite ih da ožive proljeće u svom domu.

b)Uzmite svežanj (6, 7 komada) štapića za uši, umočite u boju i pustite djecu da tapkanjem prekriju grane stabla.

c)Od parčeta folije napravite lopticu, natopite bojom i opet tapkanjem prekrivajte grane

...

Opširnije možete pogledati dokument u prilogu

Vanredne oklonosti nijesu uticale da zaboravimo obilježiti Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Ovog puta to činimo simbolično, kolažom fotografija naših ranijih aktivnosti obilježavanja ovog Dana.

 Dragi roditelji/staratelji,

Kako situacija u kojoj se trenutno svi nalazimo nalaže boravak u kuci, na zahtjev nekih od vas, pripremili smo niz fizičkih aktivnosti koje se  mogu redovno sprovoditi u kućnim uslovima.  U pitanju su vježbe razgibavanja. One su lagane i naročito korisne za osobe koje većinu dana provode sjedeći. Dobro ih je sprovoditi ujutro intezitetom koji odgovara pojedincu.

Preko linka u prilogu možete pogledati predlog fizičkih aktivnosti 

 

 

Radionica - "Čistoćom do zdravlja"

Kako i na koji način možemo preventivno djelovati u situacijama mogućeg širenja virusa i infekcija, tema je o kojoj smo danas razgovarali sa našim korisnicima. Razgovarali smo kako inače pravilno održavamo higijenu ruku, ali i o tome kako postupati i šta možemo koristiti kako bi smanjili mogućnost prenošenja virusa i infekcija.

Dijete će pokazivati svoje nezadovoljstvo ovisno o svojoj razvojnoj dobi (ne hronološkoj) i ovisno o svom trenutnom psihičkom stanju, odnosno mogućnosti samokontrole nad impulsima i kontrole okoline. Malo dijete to pokazuje intenzivnim plačem, no već kod beba se primjećuje autogresija (udaranje glavicom o krevetić) kada je nešto boli ili kada se osjeća napuštenom.

Flag Counter

© Copyright 2020 . All Rights Reserved Powered by WEBENIX

Search